İKİNDİ SOHBETLERİNDE “Geçmişten Günümüze Ilgın” KONUŞULDU


​Hacı Ahmet ÖZDEMİR: "Mevlâna her yıl Ilgın'a geldi ve 2-3 ay kaldı, Mesnevî'nin bir kısmını da Ilgın'da yazdı."

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Ali Boran ve Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir  "Geçmişten Günümüze Ilgın" konulu bir konferans verdiler.

Dünden bugüne Ilgın tarihiyle ilgili bilgi veren AK Parti 26. Dönem Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Hz. Mevlâna'nın her sene iki-üç ay süreyle Ilgın'a gelip kaldığını; Mesnevî'nin de birçok bölümünü Ilgın yolunda ve Ilgın'da kaldığı sürelerde yazdığını; ayrıca Çavuşçu gölü kıyısında piknik yaptığını ve hamamların kenarına çadır kurup konakladığını söyledi.

Ilgın'ın Selçuklular zamanında İslâm'a kazandırıldığının altını çizen Özdemir; "Bir başkent daima başkenttir. Konya sadece Selçukluların değil, aynı zamanda Hititlerin de başkentidir. Ilgın için de halkı sosyaldir deniyor. Başkentlerin özelliği, sosyalleşmiş bir halka sahip olmalarıdır. Değişik kültürlerin, değişik şahısların oraya gelmesinin oraya kattığı değerler vardır. Ve başkent, bu özellikleriyle tanınır. Biraz kozmopolit bir yerdir. Ilgın da aynen böyle bir yerdir. Yaşadığım için biliyorum. Gözlemlediğim için biliyorum. Tarih hocası olduğum için biliyorum. Ilgın halkı da hakikaten çok fazla sosyalleşmiş bir halktır. Ve bunun tipik özelliklerini Ilgınlıların üzerinde tamamıyla görürsünüz. Başka din ve inançlara karşı, başka kültürlere karşı son derece büyük bir hoşgörü içerisindedirler..."dedi.

Ilgındaki kültür varlıklarıyla ilgili genel bir perspektif sergileyen Prof. Dr. Ali Boran, Horasan erlerinden Ilgın'a gelip yerleşen Dediği Sultan ve tekkesi hakkında bilgi verdi. Yöreye 350 müridi ile gelen Dediği Sultan'ın ve tekkesinin yörenin Türkleşmesi ve İslâmlaşmasında büyük rol oynadığını, tekkenin de yörenin ana yapılarından birisi olduğunu ve sonraki dönem yapılarına da örneklik teşkil ettiğini söyledi. 

Daha sonra Ilgın çeşmeleri ve Yukarı Çiğil'deki iki tarihî cami hakkında detaylı bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir; "Bütün medeniyetlerde olduğu gibi Türk-İslâm Kültürü ve Medeniyetinde de su önemli bir yere sahiptir. Hayatın kaynağı sudur. Bizim medeniyetimizde de su yolları, şadırvanlar, sebiller, sersebiller, çeşmeler yaptırmak en önemli hayırlardan sayılmıştır ve bu anlamda da vakıflar kurulmuştur. Bu amaçla şehirlerin, köylerin, mahallelerin belirli noktalarına çeşmeler yaptırılmıştır. Çeşmeler sosyal hayatımızda, tarihimizde, edebiyatımızda, mimarîmizde, folklorumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Estetik değerleriyle beraber de küçük birer anıt niteliğindedir. Son yıllarda su şebeke sistemlerinin kurulması ve suyun evlere kadar taşınması ve şehirleşme çalışmalarıyla bu küçük anıt dediğimiz önemli eserlerimizi kaybettik…"dedi.   

 Program sonunda konuşmacılara Konya Valisi Yakup Canbolat, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı tarafından hediye takdim edildi.

 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar