Prof. Dr. Erkan Türkmen’den 4 Dilde “Mesnevi" Dersleri


KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Türkmen, sosyal medya üzerinden "Konyamun" adı altında Hz. Mevlâna Celaleddin Rumi'nin büyük eseri Mesnevi'yi anlatıyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Türkmen, Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Mevlâna Kültür Merkezi'nde "Mesnevi Dersleri" kapsamında sosyal medya üzerinden "Konyamun" adı altında Hz. Mevlâna'nın büyük eseri Mesnevi'yi anlatıyor.

Dünyaya Mesnevi'yi anlatarak Hz. Mevlâna Celaleddin Rumi'nin ve Mesnevi'nin geniş kitlelere ulaşmasına vesile olan Türkmen, Hz. Mevlâna aşkıyla Hindistan'dan Konya'ya yolculuğa çıkarak kendini Konya'nın manevi havasında çalışmalarına adadı. 4 dilde mesnevi dersleri Konya Büyükşehir Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi iş birliğinde sosyal medyada Mesnevi'yi dünyaya duyuran Prof. Dr. Erkan Türkmen, Mesnevi'yi; Farsça, Türkçe, İngilizce ve Urduca dillerinde anlatıyor. 30 bölüm sürecek olan "Mesnevi Dersleri" ile Hz. Mevlâna ve Mesnevi'nin daha iyi anlaşılması hedefleniyor.

"Hz. Mevlâna Fıkıh ve Kelamın Üstadıdır"

Hz. Mevlâna aşkını kendi yazdığı kitaplara da aktaran Türkmen, "Mevlâna aşkını tüm dünyaya duyurmak ve arkamda bir eser bırakmak istiyorum. Hz. Mevlâna, Orta Asya kültürüdür. Horasan mektebinin yetiştirdiği büyük bir din âlimidir. Belediyemiz ve üniversitemiz iş birliğinde bu birlikte maneviyatı tekrar canlandırmak istiyoruz. Dört dilde yayın yapıyoruz ve geniş kitlelere ulaşıyoruz. Mesnevi'nin anlaşılması için "Mesnevi Dersleri" adı altında bir yayın başlattık. Pakistan ve Hindistan'da Mevlâna'ya çok büyük önem veriyorlar. Mevlâna, her âlim gibi zahiri ilimleri de öğrenmiştir. Fıkıh ve kelamın üstadıdır. Hz. Mevlana'nın felsefesi derin bir felsefedir. Hz. Mevlâna beyitlerini ilahi aşkın derinliği ile yazmıştır, o beyitler ancak Kur'an-ı Kerim'i iyi anlayan birisi tarafından yazılabilir. Ben de dünyaya, Hz. Mevlâna'yı anlatmaktan dolayı çok mutluyum. Hz. Mevlana'da esas olan öğretilerdir. Birçok eseri var ama Mesnevi en büyük eseridir. İslam'ı dünyaya yeniden tanıtmamız için böyle düşünürlerin fikirlerine ihtiyacımız vardır. Mesnevi'nin girişi 18 beyt ile başlar. Giriş kısmı bütün mesneviye ışık tutar. Binlerce beyt aynı edebi kalıpla yazılmıştır. Derinliği olan bu eser tüm dünyaya tanıtılmalıdır." diye konuştu.

"Eserleriyle Örnek Olmuştur"

"Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, dün olduğu gibi bugün de sadece Müslümanlara değil, bütün insanlığa manevi rehberliğini, engin fikirleri ve eserleriyle, özellikle de ölümsüz şaheseri Mesnevi'siyle sürdürmektedir" diyen Prof. Dr. Erkan Türkmen "Geçmişte Mevlânâ'nın etkisi, elbette sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, bilhassa İran ve Hindistan sahalarında O'nun etkisi büyük olmuş; pek çok âlim, mutasavvıf ve edip eserleriyle ilgilenmişler, onlara değerli şerhler yazmışlardır. Günümüzde ise yurt içinde ve yurt dışında, Mevlânâ ve eserleri üzerine yapılan çalışmalar büyük bir hız kazanmıştır." dedi.

 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar