Filistin'in ve Kudüs’ün Her Zaman Yanındayız


Konya Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Kudüs Açık Üniversitesi tarafından düzenlenen "Filistin Meselesi ve Türkiye" Uluslararası Kongresi, 16 ülkeden 160 akademisyen, yazar, gazeteci ve siyasetçinin katılımı ile başladı. Programda konuşan Başbakan eski Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Türkiye Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye'nin her zaman Filistin'in ve Kudüs'ün yanında olduğu mesajını verdiler.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Kudüs Açık Üniversitesi tarafından düzenlenen "Filistin Meselesi ve Türkiye" Uluslararası Kongresi başladı.

Açılışta konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ümmetin ortak emaneti olan Filistin'in felaha kavuşması için herkesin üzerine görevler düştüğünü dile getirerek, "Ümmetin ortak değeri olan Filistin'i bize emanet olduğunun bilinciyle gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Filistin'in kendi içinde verdiği mücadelede yıllardan beri çekilen sıkıntılara rağmen orada dik duran kardeşlerimizi selamlıyorum" dedi.

FİLİSTİN VE KUDÜS'ÜN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, Filistin El Halil Belediyesi ile kardeş şehir olan ayrıca 35 İslam şehri ile Türkiye'nin en çok kardeş şehrine sahip olan Konya'nın, Türkiye'nin D8'in dönem başkanlığını aldığı bu dönemde böyle bir kongreye ev sahipliği yapmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Şahin, "Cumhurbaşkanımızın Filistinli kardeşlerimize dönük desteklerini ve ilişkilerinin İslam dünyasının diğer liderlerine de örnek olmasını temenni ediyoruz demesi ve Konya Büyükşehir olarak kardeş şehirlere vermiş olduğumuz önem doğrultusunda Filistin'in ve Kudüs'ün her zaman yanında bulunduk ve bulunmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, "Türkiye'de Kudüs üzerine söz söyleyen herkesin Kudüs meselesinin bir Arap meselesi olmadığının altını çizdiğini belirterek, "Biz aynı değerler etrafında toplanmış bir ümmetiz. Kudüs inancımızın önderi Efendimiz'in miraca yükseldiği mekandır. Dolayısıyla Kudüs bizim yönümüzü döndüğümüz, gönlümüzün kıblesi ve fiilen de kıblemiz olmuş bir mekandır. Mescid-i Aksa bu anlamda kıblesi olan ümmetin tamamının meselesidir" şeklinde konuştu.

FİLİSTİN'İN İŞGALİ YARATICIYA VE TÜM İNSANLIĞA AİT OLAN BİR ŞEHRE SAYGISIZLIKTIR

Başbakan eski Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de, Filistin topraklarının Müslümanlar için önemine değindiği konuşmasında Müslümanların Filistin'e baktığında her şeyden önce kendisini gördüğünü aktardı. İşler, "Filistin toprakları bize Hz. İbrahim'i ve Hz. İshak'ı hatırlatır. Filistin bizim için Hz. Yakup ve Hz. Yusuf demektir. Hz. Musa ve Hz. İsa demektir. Bunların da ötesinde Filistin Hz. Peygamber demektir. O topraklar ki Müslümanların ilk kıblesi, Hz. Peygamberin bir gece yaptığı yolculuk sonrası yükseldiği Mirac'ın gerçekleştiği Mescid-i Aksa'yı bünyesinde barındırmaktadır. Bu yüzden Filistin davası tek başına iki devlet arasında yaşanan bir sorun olmasının ötesinde yürütülen işgal projesi nedeniyle yaratıcıya ve tüm insanlığa ait olan bir şehre yapılan saygısızlıktır. Bundan ötürüdür ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkı Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya yapılan saygısızlıklara asla göz yummamıştır" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri daha sonra tarihi açıdan Kudüs'ü ve Filistin'i anlatan iki serginin açılışını gerçekleştirdi.

Programa Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, El Halil Belediye Başkanı Tayser Abusnieneh, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kudüs Açık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Amr ile çok sayıda akademisyen, yazar, gazeteci ve siyasetçi katıldı.

3 gün sürecek kongreye 16 ülkeden akademisyen, yazar, gazeteci ve siyasetçi olmak üzere 160 kişi katılırken 9 oturumda gerçekleştirilecek kongrede Filistin ve Kudüs'ün geçmişi ve bugünü konuşulacak.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar